• 0850 532 36 23
  • 0555 302 00 30
  • erozaydin@gmail.com
E Ticaretin Bilinmeyen Noktaları

E Ticaretin Bilinmeyen Noktaları

  • Editör

E ticaret yapmak istiyorsanız bilmeniz gereken önemli kurallar  vardır.

Ticaret yapmak, para kazanmak kendi işini kurmak sanıyoruz birçoğunuzun gerçekleştirmek istediği bir düşüncedir. Dışardan bakıldığında her şey tozpembe görülebilir. Fakat ister reel ister sanal bir ticaretle uğraşın her işin ardında emek, risk ve zorluklar yer almaktadır.

Sizlere e ticaret konusunda bilinmeyenlerin anlatıldığı  bu makalemizi okumanızı ve adımlarınızı atarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatıyor olacağız. Tüm detaylara inemeyebiliriz ama aklınıza belki de hiç gelmeyen bazı e ticaret püf noktalarını anlatıyor olacağız.

Makalemizde örnekleme kullanmayı sevdiğimizi diğer makalelerimizden hatırlayacaksınız. Bu nedenle yine örnekleme üzerinden gitmeyi tercih ediyoruz.

·         “En iyi iş bildiğiniz iştir.” Bu kural ister e ticaret isterseniz gerçek hayatta fiziki olarak gerçekleştirmek istediğiniz faaliyetlerde olsun hepsi için geçerlidir.

 

·         “Odaklanma” olgusunun altında sabır, azimli olma (kesinlikle hırs değil, sizi hata yapmaya itebilir), “olmayacak bu iş” dediğiniz noktada devam etmek yatar. Binlerce hatta belki milyonlarca insan ticaret hayatında başarılı olmak için mücadele ediyor. Bu pastadan pay almanız belirttiğimiz kriterleri uygulamanızdan geçecektir. Amacınız bir iş yapıp kısa sürede büyük paralar kazanmaksa; tekrar düşünmelisiniz. Olmaz demiyoruz şans ve gerekli ortamların hazır olması buna engel değildir. Fakat yatırım oranlarınız küçük fikirleriniz sıradan ise ve böyle bir niyetiniz varsa, sonunda hüsrana uğrayabilirsiniz.

 

·         Bu iki maddede herhangi bir sorun olmadığını varsayarak; web tasarım konusuna geçebilirsiniz. Her zaman belirttiğimiz gibi web tasarımı herkes yapabilir. Eşiniz dostunuz size destek olmak adına bu çalışmalara girişebilir. Çok uygun fiyatlara bu işleri yapan kişilere ulaşabilirsiniz. Fakat eğer bahsettiğimiz gibi bu işte kararlı iseniz işi uzmanına bırakmalısınız. Daha yolun başında sizi geriye götüren bir web sitesi tüm ticaret hayatınızı etkileyecektir.

 

·         Ürün ve hizmetlerinizi kullanıcıların en iyi anlayacağı şekilde sitenize eklemelisiniz. Metin içeriklerin yanında görseller oldukça önemlidir. Resim ve videolar ile desteklemeniz ve içeriğin özgün(size ait) olması son derece önemlidir. Kopyala yapıştır mantığı ile yol alamazsınız. Gerekirse profesyonel destek almalısınız. İnternet kullanıcıları önce görsel sonra açıklamalara yönelirler göze hitap etmeniz oldukça önemlidir.

Birazda örnekler üzerinden gidelim.

Örnekler

ÜRÜN SATIŞ SİTESİ

1-    Firmanızın telefon ve iletişim bilgilerinin görünür ve aktif olması müşterilerde güven olgusunun oluşmasının başlıca etkenidir. Müşterilerin çoğu muhatap bulamama endişesi yaşamaktadır. Arandığınızda telefonun ucunda birilerinin olması kesinlikle tavsiye edilir.

2-    Ürünlerin açıklama, görsel, video, fiyat, garanti süresi, teslim tarihi bilgileri mutlaka girilmelidir.

3-    Ücretsiz kargo müşterilerin en çok dikkat ettikleri noktalardan birisidir. Kendimizi müşterinin yerine koyalım; 100 TL değerinde bir ürün alalım, ürün yapısı gereği “desi hesabı” (kargo hesaplama birimi: en X boy X genişlik /3000) olarak fazla birim gelmekte ise, müşteri ürünün alımı konusunda tereddüt yaşayacak veya almayacaktır. Kargo müşteri tarafında ücreti net bilinmesi gereken bir konudur.  Bu nedenle kargo ücretini ürünün fiyatına ekleyerek ücretsiz kargo olarak sunmanız avantajınıza olacaktır. Bir başka yol ise kargo ücretini net olarak müşteriye sunmanızdır. Yani bu ürünü alırsanız şu kadar kargo ücreti ödersiniz şeklinde bir açıklama yapmanız tercih nedeninizi arttıracaktır.

4-     Stoklarınızı sürekli kontrol etmelisiniz. Stoklarınızda olmayan ürünü web sitenize eklemeyin. Yakında elimde olur mantığı müşteri kaybetmenize neden olacaktır.

5-    Orijinal olmayan ürün satmayınız. Hem iadeleriniz artacaktır, hem itibar kaybedersiniz. Araştırma sonuçlarına göre bir ya da birden fazla markanın taklit ürününü satan firmaların maksimum ömrü 1 yıldır. Karşılaşacağınız hukuki sorumlulukları saymıyoruz. Müşteri orijinal olmayan ürünü iade edebileceği gibi sizden orijinalini hukuki olarak talep etme ve alma hakkına sahiptir.

6-    E ticarette karşılaşacağınız en büyük engel; iade konusudur. Eğer bir ticaret yapıyorsanız konunun başında da bahsettiğimiz gibi her şey görüldüğü gibi değildir. İnternetten satılan ürünler sebep gösterilmeden 14 gün içinde iade edilebilir. Bu konu detaylandırılması gereken önemli bir konu olduğundan biraz daha derine inelim;

 

Müşteriler neden ürün iade ederler öncelikle bunu anlamamız lazım.

* Ürünün belirtilen zamanda gelmemesi,

* Ürün kutusuna özen gösterilmemesi

* Ürünün hasarlı olması

-Kargodan kaynaklanabilir bu nedenle paketlemenin çok iyi yapılması gerekir.

* Ürün kutusunun zarar görmesi

-İkinci bir kutu bu nedenle tavsiye edilir. Orijinal kutunun üzerinde kargo ve sizin yapıştırdığınız etiketler, taşıma esnasında yerlerde sürüklenmesinden dolayı kutunun aşırı kirlenmesi gibi durumlar

* Alınan ürün ile ilgili teknik destek alınamaması

* Kargo şirketinden kaynaklı sorunlar

- Tüm kargo şirketleri aynıdır, bunu sakın unutmayın. Önemli olan çalıştığınız kargo şirketine ulaşabilmeniz, oluşabilecek sorunlara kısa sürede çözüm üretebilmenizdir. En iyi kargo firması bu kriterleri sağlayan firmadır.

- Hiçbir kargo firması sizin ürününüze ayrıcalık göstermez, o nedenle tekrar belirtmek isteriz ürünü kırılmayacak ve deforme olmayacak şekilde müşterinize göndermeye çok önem gösteriniz. Gerekirse kendi test ortamınızı ayarlayarak ürün sarsıntılarındaki durumları kontrol ediniz. Harcayacağınız ürün ambalajlama ekipmanları giderleri size iade gelen ürün giderlerinden daha az olacaktır. Bu konuda masraftan kaçmayınız.

 

7-    Garanti konusu, aslında müşterilerinizin muhatap bulabilmesi anlamına gelmektedir. Türkiye genelinde yaygın servisi olan ürünleri satmayı tercih etmelisiniz. Aksi takdirde kargo ücreti ödemekten satışlarınızdan kar etmek bir yana sadece zarar edersiniz. En yakın servis bilgisi her zaman elinizin altında olmalıdır.

 

8-    Sanal platformlarda C2C tarzı sitelerde mağaza açmanızı tavsiye ederiz. Türkiye’de bu tarz platformlara örnek olarak gitti gidiyor, n11 gibi yapıları örnek gösterebiliriz.

 

9-    Reklam; özellikle Google reklamlarını tavsiye ediyoruz. Google adwords, Google adsense web site hitinizi ve bulunabilirliğinizi arttıracaktır. Sektör bazlı fiyat ve rekabetin değişkenlik gösterdiği bu reklam tarzında deneme yaparak sizin için ne kadar faydalı olduğunu görebilirsiniz. Bunun dışında konusunda uzman seo ekibi bulmanız ve seo çalışmaları yapmanızı tavsiye ederiz.(Seo hakkında detaylı bilgi için)

 

10-          E ticaret 24 saat açık bir dükkandır. Bu nedenle web sitenizin de 24 saat çalışan sağlam hosting firmalarında barındırılması tavsiye edilir. İnternet kullanıcılarının bir kısmı ve hatta büyük bir kısmı gece alışveriş yapmaktadır. Nöbetçi kalan personeller, işi gereği sadece gece çalışan insanların sayısı hiç azımsanmayacak kadar fazladır. Bu nedenle e ticaretin güzel bir tarafı da sabah işinize geldiğinizde karşınızda siparişleri görmenizdir.

 

11-          Son olarak internette bu konuyla alakalı birçok doküman ve yazı bulabilirsiniz. Bu yazılarda aynı şeyler yazar, çünkü bu iş anlatılmakla değil yaşamayla öğrenilir. E ticaret hayatımızda 8 yıllık tecrübemiz ile yaşanan süreçleri, bilgi birikimimizle harmanlayarak anlatmak istedik. Eksik kalan mutlaka konular olacaktır. Bizi arayarak farklı sorularınızı iletebilirsiniz. Arkadaşlarımız sizi doğru yönlendirme konusunda yardımcı olacaktır. Bu işlem için herhangi bir ödeme yapmazsınız. Sistemi bize kurdurmak zorunda değilsiniz. Amacımız yanlış bilgilerle bu işten soğumanıza engel olmak, insanların daha güvenilir alışveriş yapmalarını sağlamak, sonuç olarak Fobe Yazılım markasının e ticaret sistemlerinde lider olmasını sağlamaktır.

 

Bir sonraki makalemizde hizmet sektöründe e ticaret adlı makalemize ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz Danışma Hattı : 0850 532 36 23 – info@fobeyazilim.com